Over Dion Bartels

Dion Bartels is de oprichter van Bartels Consultancy, dat hij begon na een decennialange carrière als advocaat. Bartels is gespecialiseerd in procedures omtrent vastgoed, met name met betrekking tot WOZ-bezwaren, maar ook financiering van vastgoed en allerlei andere trajecten.

Vastgoedwereld

Na het behalen van zijn masterdiploma rechten, startte Dion Bartels als advocaat in Utrecht. Daar was hij werkzaam voor diverse advocatenkantoren en specialiseerde hij in vastgoed. Die specialisatie bekrachtigde hij met een postdoctorale opleiding in vastgoed- en beleggingskunde, waaraan enkel studenten met ervaring binnen de vastgoedwereld werden toegelaten. Na afronding, begin jaren negentig, mocht Bartels zich Master of Real Estate noemen. De opleiding duurde twee jaar en in die tijd bouwde hij zijn netwerk uit onder belangrijke spelers in de branche.

Desondanks vindt Dion Bartels vooral het vastgoed zelf het interessantst:

“Vastgoed blijft altijd staan, omdat stenen niet failliet gaan. Beheerders, gebruikers of eigenaren kunnen wel failliet gaan. Een gebouw kan altijd blijven staan en dat betekent dat er een constante factor in zit.”

Malafide beleggingsfondsen

Vanaf het midden van de jaren 2000 werd Dion Bartels landelijk bekend als vertegenwoordiger van benadeelde klanten van mogelijk malafide beleggingsfondsen. Een van de bekendste zaken waar Bartels bij betrokken was, is die rond beleggingsfonds Palm Invest. Daarover schreef hij het boek ‘Palm Invest: Het begin, het grote geld, justitie, advocaten, de ontvoering en de rechtszaak’. Dit boek werd in 2010 gepubliceerd en is sindsdien veelvuldig verkocht.

Dion Bartels spoorde niet alleen dubieuze fraudezaken op, hij zette zich ook op vrijwillige basis in als informant. Zo werkte hij onder andere als informant voor de Rijksrecherche, in een onderzoek dat te maken had met de omkoping van politici en ambtenaren, en was hij jarenlang informant voor de FIOD.

Bartels Consultancy

In 2010 nam Dion Bartels het initiatief voor Bartels Consultancy, een bureau voor commercieel-juridisch advies in onroerend goed. Een van Bartels’ specialismen is sindsdien het aanvechten van OZB-aanslagen voor grotere vastgoedpartijen, zoals vastgoedondernemers. Na een wetswijziging in 2015 is niet langer alleen een lagere WOZ interessant, omdat er dan minder belasting betaald hoeft te worden, maar kan ook een hogere WOZ interessant zijn. Dat kan bijvoorbeeld effect hebben op de financiering van vastgoed of het vragen van een hogere huur.

Wizard of WOZ

Dion Bartels is dé specialist op het gebied van WOZ-zaken, wat hem de bijnaam ‘Wizard of WOZ’, ofwel ‘Tovenaar van WOZ’, heeft opgeleverd. Bartels’ werkwijze kenmerkt zich door zijn eerlijkheid en persoonlijke aanpak. Hij kent al zijn klanten; hij kent de huurcontracten, weet om wat voor vastgoed het gaat en gaat ook altijd op locatie kijken, wat in de branche geenszins vanzelfsprekend is. Mede daardoor bestaat het klantenbestand van Bartels voornamelijk uit vaste klanten.

Bartels’ sterke kant is niet alleen het goed kunnen procederen. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben hard op de procedure, keihard op de inhoud en zacht in communicatie om tot een schikking of tussenoplossing te komen.”

Dion Bartels heeft een enorme drive om elke klant tevreden te zien en werkt dan ook op basis van no cure, no pay.